Keresés az oldalon

2014. augusztus 6., szerda

9. A film forog tovább

Információ hiányában kényszerülök megszakítani a megkezdett a horvát- magyar barátság témát, az online és amúgy alapvetően a média szerepét mint a helyi társadalmi- kulturális és gazdasági életben, mint pedig  úgy általában. A saját alapítású sajtótermék ügyét, melyről nem rég senki sem tudott szinte semmit sem. A téma hála Istennek elévülni aligha fog, amíg Drávaszabolcs a határtérségtől földrajzi szempontból el nem távolodik. Na meg vannak ugye az írásos dokumentumok, melyek megőrződnek. Ez alapvetően egy jó hír, mert mindig lesz rá lehetőség, hogy visszakanyarodjunk a múlthoz és esetleg megpróbáljuk a jelenben figyelmünket és barátságunkat szomszédainkra irányítani! Jó pár hónapos kihagyás után folytatnám a turizmusfejlesztés szorgalmazását, mely a jövő szolgálatába kívánkozik. Emellett pedig jó pár kérdésem a Horvát Magyar Európai Panorámához való helyi vezetői hozzá állásról más formában, más téma kapcsán elő fog kerülni.

Alapvetően az eddigi értekezéseimet figyelemmel kísérők kaptak egy olyan képet, esetleg egy olyan szemléletmódot, aminek ismeretében logikusnak fog tűnni a folytatás. Beszéltem Az idegenfogalomról úgy általánosan, a vidékfejlesztésről és annak prioritásairól, melyek megalapozzák azt az utat, amin a mi szekerünk is roboghat majd egyszer! Szó esett így már a kultúráról, társadalomról és a gazdaságról is, hogy miért átfogó fejlesztés a vidék fejlesztés. Hangsúlyosan emlegettem a vidék legnagyobb problémáját, annak összefüggéseit a jövőre vonatkozóan, mely nem csak térségünkben, hanem egyenesen nálunk is egyre erőteljesebben mutatkozik meg.  Próbát tettem helyi szükségletek és példák rövid megjelenítésére is egy- egy irományban, mert felismerhető problémákkal rendelkezünk és kezelésük elengedhetetlennek tartom a település fejlődésének érdekében.  Sok- sok észrevétellel és sok elképzeléssel rendelkezem és azokat mind a köz tudatára hoznám, ha úgy jobban tetszik, a rendelkezésére kívánom bocsájtani. Pár értekezést követően már ténylegesen róluk fogok csak beszélni. Amit ígérhetek, hogy 5 évvel ezelőttről kiindulva napjainkig a helyi idegenforgalom témában minden általam tapasztaltat, azok összefüggésekben gazdag képét fogom előtárni. Adottságok és értékelésük, bizonyos esetben leértékelésük is megjelenik. Lehetőségek, melyek kihasználatlanok, mert jelentéktelennek ítéltettek. Megmutatnám én hogy látom azokat és egyéb más lehetőségeket, miként kellene szerintem a falu fejlődését elősegíteni. A legfontosabbnak azt tartom, hogy megosztom, miként, mi alapján és mi módon képzelek el egy élhetőbb jövőt. Véleményem és meglátásaim egy személyesen megélt példára alapozom, amiből kiindulva én a helyi idegenforgalom mostani állapotát maximálisan elítélem! 

Értékes ismeretanyaggal kívánom a következő irományom ellátni, melyben a LEADER lesz a főszereplő és mellékszereplőként megjelenik majd az IPA is. A rendező nevét elárulhatom: Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete. Mert Drávaszabolcs is a forgatás egyik helyszíne lehetett volna. Első találkozásom ez a helyi vezetői trenddel és talán legnagyobb csalódásom is eddigi életemben, mert hajlandó lettem volna bármivel támogatni az ügyet, még erőmön felül is.

 Elmesélem a saját történetem!